افترا یا تهمت به چه معنا است؟
افترا و تهمت دو کلمهی تقریباً هممعنی هستند و به عنوان یک رفتار توسط قانونگذار جرمانگاری شدهاند. اگر فردی بدون دلیل و مدرک و با علم به بیگناه بودن یک شخص، به او جرمی را نسبت دهد، مرتکب جرم افترا شده و با مجازاتی که قانونگذار برای آن درنظرگرفتهاست، روبرو خواهد شد.
شاید در جریان زندگی روزمره خود، بارها با این دو واژه مواجه شده باشیم. افترا و تهمت دو کلمهی تقریباً هممعنی هستند و به عنوان یک رفتار توسط قانونگذار جرمانگاری شدهاند. جرمانگاری و ممنوعیت این رفتارها به این معنا است که اگر شخصی مرتکب آنها شود، با مجازاتی روبرو خواهد شد که قانونگذار برای آن درنظرگرفتهاست اما سوال این است که تهمت یا افترا به چه معنا است؟ و در چه صورت یک شخص بخاطر ارتکاب این جرم به مجازات محکوم خواهد شد؟ با ما همراه باشید تا با هم به پاسخ این پرسشها دست پیدا کنیم.
افترا یعنی نسبتدادن یک جرم به دیگری با علم به بیگناه بودن او!
وقتی میگوییم که «فلان شخص به من تهمت زد»، منظورمان این است که او انجام کاری را به من نسبت داد که واقعاً آن را انجام ندادهأم. مثلاً وقتی کسی به ما میگوید «تو دربارهی فلان موضوع دروغ گفتی» ولی در واقع چنین دروغی را نگفته باشیم، اینطور گفته میشود که او به ما تهمت زدهاست. تعریف کردن افترایی که قانون منع کرده هم به همین سادگی است. اگر فردی بدون دلیل و مدرک و با علم به بیگناه بودن یک شخص، به او جرمی را نسبت دهد، مرتکب جرم افترا شدهاست. برای مثال اگر شخصی در حین دعوا به دیگری بگوید «تو دوچرخه مرا دزدیدهای» یا «تو قاتل فلان شخص هستی»، مرتکب جرم افترا شدهاست. چیزی که در عرف به آن بُهتان نیز گفته میشود. باید توجه کرد در جرم افترا فرد باید قصد داشته باشد که به طرف مقابل حتما جرمی را نسبت دهد؛ یعنی واقعاً منظورش این باشد که بخواهد بگوید تو این جرم را انجام دادهای. پس اگر فردی به دیگری بگوید «دزد» اما قصدش هتکحرمت، تحقیر یا تمسخر او باشد و نه نسبتدادن یک جرم، مرتکب جرم دیگری شدهاست که توهین نام دارد. افترا به هر وسیلهای میتواند تحقق پیدا کند. ممکن است شخصی با سخنرانی در یک جمع، چاپ یک مطلب در مجله یا روزنامه و یا حتی با فرستادن یک پیام این کار را انجام دهد. اما این پایان راه نیست! برای اینکه بتوان گفت کسی مرتکب جرم افترا شدهاست، علاوه بر نسبت دادن یک عمل مجرمانه به یک شخص، رکن دیگری هم لازم است و آن رکن این است که این شخص نتواند درستی حرف خود را اثبات کند و این امر نشان دهد که فرد میداند طرف مقابل او بیگناه است. فرض کنید شخصی در یک دعوا به دوست خود نسبت کلاهبرداری خاصی را میدهد. در این حالت زمانی میتوان گفت او مرتکب جرم افتراء شدهاست که نتواند ثابت کند دوستش واقعاً کلاهبردار است و همچنین علم و آگاهی او نسبت به بیگناه بودن مخاطب ثابت شود. پس اگر توانست کلاهبردار بودن دوست خود را با دلیل و مدارک در دادگاه ثابت کند، نمیتوان او را مجرم دانست.
مجازات تهمت زنندگان مطابق ماده 697 قانون مجازات اسلامی مصوب 1375 یک ماه تا یک سال حبس و تا 74 ضربه شلاق میباشد.
افترای عملی
گاهی اوقات تهمت و افترا با انجام یک عمل صورت میگیرد. به این نحو که یک شخص با این هدف که دیگری را متهم به ارتکاب جرمی کند، اشیائی را در منزل، محل کار یا در میان وسایل متعلق به او قرار میدهد که اگر این وسایل نزد هر کسی پیدا شود، موجب محکومیت او خواهد شد. برای مثال حملکردن مشروبات الکلی جرم است. حالا فرض کنید که شخصی مقداری مشروبات الکلی در کیف یا منزل یا محل کار شخصی دیگر قرار داده و سپس به پلیس خبر میدهد که این شخص در حال حمل مشروبات الکلی میباشد. اگر این شخص با انجام این کار تحت تعقیب قرار بگیرد، پس از اینکه بیگناهیأش در دادگاه اثبات شد، قراردهندهی مشروبات الکلی طبق ماده 699 قانون مجازات اسلامی مصوب 1375 به جرم افترا به تحمل شش ماه تا سه سال حبس و تا 74 ضربه شلاق محکوم خواهدشد.
- لینک منبع
تاریخ: جمعه , 10 آذر 1402 (07:53)
- گزارش تخلف مطلب